Μπάμπης Λέγγας

Για τον Μπάμπη Λέγγα φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια παρουσίας στον χώρο της βιβλιοδεσίας, μιας παρουσίας που σκόπευσε στην ανάδειξη της τέχνης της βιβλιοδεσίας ως αναπόσπαστου μέρους της ιστορίας του ελληνικού βιβλίου, αλλά και ως ιστορικής πηγής για την εξέλιξη του ελληνικού πνεύματος. Μία από τις σημαντικές καμπές της πορείας αυτής ήταν όταν το βιβλιοδετείο του Μπάμπη Λέγγα άρχισε να λειτουργεί στη Στοά Αρσακείου το 1997 με μόνιμη έκθεση δεμένων βιβλίων, που σταδιακά εμπλουτίστηκε με ειδικές συλλεκτικές εκδόσεις και αντικείμενα σχετικά με την τέχνη του βιβλίου. Οι εκδόσεις βιβλίων σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων που είχαν ήδη ξεκινήσει το 1992 με εκδόσεις εκτός εμπορίου, απέκτησαν αργότερα την εμπορική επωνυμία «Εκδόσεις του Φοίνικα». Οι συγγραφείς και τα κείμενα της ελληνικής γραμματείας που εκδίδονται, επιλέγονται κυρίως βάσει της διαχρονικότητας και της συμβολής τους στην εξέλιξη και προαγωγή του ελληνικού Λόγου. Στο πλαίσιο αυτό έχουν κυκλοφορήσει τίτλοι όπως το Συμπόσιον του Πλάτωνα, Κασσιανή η υμνωδός, η Ευχή Μυστική του Συμεών του Νέου Θεολόγου, το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Στο Χριστό στο Κάστρο, τα Ενδετα ποιήματα της Κικής Δημουλά κ.α.
«Η έκδοση βιβλίων με χειροποίητο δέσιμο από ένα εργαστήριο βιβλιοδεσίας σχετίζεται με τη δυνατότητα του ολοκληρωμένου σχεδιασμού του βιβλίου σ όλα τα στάδια παραγωγής και εντάσσεται στον γενικότερο προβληματισμό για τη θέση της τέχνης μας στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Με κριτήριο το πνεύμα του κειμένου του συγγραφέα , ο σχεδιασμός, από την τυποτςχνική μορφή και την επιθλογή του χαρτιού μέχρι την επιλογή των υλικών και τη διακόσμηση της βιβλιοδεσίας, αναδεικνύει τη διαλεκτική σχέση μεταξύ του περιεχομένου, υλικών και αμφίεσης « σημειώνει μεταξύ άλλων στο λεύκωμά του «Τέχνη του βιβλίου-15 χρόνια» ο Μπάμπης Λέγγας.
Την ξεχωριστή αυτή εκδήλωση, που θα συνοδεύεται από προβολή σχετικού υλικού, οργανώνει η Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα και αναμένεται να την παρακολουθήσουν όλοι οι βιβλιόφιλοι.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s