ΛΕΥΚΩΜΑ «ΠΑΝΑΧΑΪΚΟΝ ΟΡΟΣ»

Το πρώτο δίμηνο του 2006 μια ομάδα φίλων και συνεργατών με διαφορετική εξειδίκευση ο καθένας (αρχαιολογία-περιβάλλον-φωτογραφία φύση-ορειβασία) ξεκίνησαν μια φιλόδοξη προσπάθεια: τη δημιουργία ενός λευκώματος για το Παναχαϊκό όρος στο νομό Αχαΐας, δίπλα στην πόλη της Πάτρας. Σήμερα, είναι αλήθεια ότι λίγοι κάτοικοι αυτής της πόλης έχουν μια ουσιαστική σχέση με το βουνό και ακόμα λιγότεροι γνωρίζουν το πως αυτό συνδέεται με μια σειρά αυτονόητων ζητημάτων, όπως για παράδειγμα η υδροδότηση της Πάτρας από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.
Το Παναχαϊκό, όταν το κοιτάζει κανείς από την απέναντι ακτή του Πατραϊκού και την κορυφή της Κλόκοβας, μοιάζει με καλοκάγαθο γίγαντα που στη σκιά του ακμάζει μια ολόκληρη πόλη εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ως μήτρα φυσικών πόρων το βουνό, έδινε και συνεχίζει να δίνει ξυλεία, αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, νερό για ύδρευση ή άρδευση από τις αναρίθμητες πηγές του κτλ.
Η αδιαμφισβήτητη αξία του δε στάθηκε εμπόδιο στις καταστροφικές διαθέσεις κάποιων που εκμεταλλευόμενοι τη διαχρονική απουσία περιβαλλοντικής πολιτικής του κράτους έκαψαν, καταπάτησαν και υποβάθμισαν ότι ήταν δυνατό, για να αποκομίσουν ευκαιριακά προσωπικά οφέλη. Έτσι, τη δεκαετία του εβδομήντα όλοι γίναμε μάρτυρες της καταστροφής της δυτικής πλευράς του βουνού, που έχασε το κύριο όγκο των πολύτιμων δασών Κεφαλληνιακής ελάτης.
Όμως ο εφιάλτης ξαναγύρισε τον Ιούλιο του 2007, λίγο πριν γραφτεί ο επίλογος αυτού του λευκώματος, κάνοντας στάχτη 250.000 στρέμματα στο διπλανό βουνό της Αιγιάλειας, τον Κλωκό. Το Παναχαϊκό σώθηκε την τελευταία στιγμή και μαζί του η κοπιαστική δουλειά μιας μικρής ομάδας πολιτών που έβαλε στόχο της την παρουσίαση των λεπτεπίλεπτων διεργασιών που εδώ και εκατομμύρια χρόνια συντελούνται στο χώρο αυτό.
Η έκδοση έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι μοιραζόμαστε τη γη με χιλιάδες άλλες μορφές ζωής και προσπαθεί να ψαλιδίσει τον ανθρωποκεντρισμό μας δίνοντας χώρο στις σελίδες του σε ταπεινά αγκάθια, εφήμερα αγριολούλουδα, ανάλαφρα πεταρίσματα πεταλούδων και τολμηρούς φτερωτούς ταξιδιώτες. Η ομάδα των δημιουργών ακολούθησε τις εναλλαγές των εποχών, τις μεταμορφώσεις του τοπίου στο χρόνο και προσπάθησε με το φωτογραφικό κλείστρο να αιχμαλωτίσει τη μοναδικότητα της κάθε στιγμής, τα χρώματα και τα αρώματά της.
Τέλος, περιέχει ακόμα, συνοπτικά, ορισμένες από τις παρατηρήσεις μας για το ανθρωπογενές περιβάλλον, αναδεικνύοντας στιγμές από την ιστορική πορεία των ανθρώπων που σχετίστηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με το χώρο, στοιχεία που κινδυνεύουν λιγότερο ή περισσότερο να χαθούν, φευγαλέες εικόνες και κυρίως την αγωνία μας για το αύριο…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s