Δημήτρης Κανελλόπουλος

Ο Δημήτρης Κανελλόπουλος γεννήθηκε το 1954, στη Νεμούτα Φολόης, στο νομό Ηλείας… Σπούδασε Ιστορία – Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Babes-Bolyai, της πόλεως Cluj Napoca, της Ρουμανίας και Ιστορία – Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από τα φοιτητικά του χρόνια ασχολήθηκε με τη Λογοτεχνία παρουσιάζοντας στο ελληνικό κοινό ένα αφιέρωμα για τη ρουμανική λογοτεχνία, μέσα από τις στήλες του περιοδικού Πολιορκία (τεύχος 14, Άνοιξη 1981), σε συνεργασία με το ρουμανικό λογοτεχνικό περιοδικό Steaua.
Το 1984, οργάνωσε και παρουσίασε στο ρουμανικό αναγνωστικό κοινό, μία ανθολογία νεοελληνικής ποίησης με το τίτλο 42 Poeti grecii contemporani (42 σύγχρονοι έλληνες ποιητές), έκδοση που έγινε από τον ρουμανικό εκδοτικό οίκο DACIA.
Το 1986 εξέδωσε την ποιητική συλλογή Ομίχλη Πέτρινη, Εκδόσεις Ηριδανός, Αθήνα.
Το 1996 τη συλλογή «Σκυθικές Ερημίες», Εκδόσεις Κολωνός, Αθήνα και παρουσίασε ένα εκτενές αφιέρωμα στον ρουμάνο ποιητή Anatol E. Baconsky, περιοδικό Πλανόδιον, τεύχος 24, Αθήνα, 1996.
Το 2005 εξέδωσε την τρίτη ποιητική του συλλογή, «Σιγή Ασυρμάτου», Εκδόσεις Κολωνός, Αθήνα.
Έχει δημοσιεύσει ποιήματα, άρθρα ιστορικού και λογοτεχνικού περιεχομένου σε διάφορα περιοδικά (Εμβόλιμον, Λέξη, Παρέμβαση (της Κοζάνης), Πλανόδιον, Πολιορκία, Πόρφυρας, Τετράδια, Σχεδία, κ.α.).
Ασχολείται με το φαινόμενο του ρουμανικού σουρεαλισμού και την παρουσία σ΄ αυτό ποιητών και πεζογράφων ελληνικής καταγωγής. Από το καλοκαίρι του 2006, εκδίδει το περιοδικό Οροπέδιο, στη Νεμούτα Φολόης Ηλείας.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s